Блогът на Bubavshuba{01.12.2013}   За мъжете, силния пол и още нещо…

Man's World

Много интересни същества са мъжете. Вечно говорят в минало време: „Щях това, щях онова, исках това, исках онова…„. Ами да беше го направил, мамка му! И са царе на оправданията. За тях всичко е позволено, поне така си мислят те. Обаче когато им покажеш какво са постигнали, започват да се ядосват и си го изкарват на теб и в крайна сметка се оказва, че ти си виновна за всичко, което са или не са сътворили. Виновна си за лъжите, защото това се е очаквало от тях, виновна си, че не си била това, което са очаквали или пък те не са били, виновна си, че не можеш да им простиш грешките, виновна си, че си ги обичала, а те са се подигравали с теб, каквото и да направят – виновна си. Те са като едни малки деца, които не слушат мама, докато не паднат и не се ударят и после същата тази пренебрегната мама, трябва да дойде, да ги погали по косичката и да ги утеши. И да, ние се превръщаме в това, но за децата си, а не за мъжете. А те до старини не могат да се отърсят от това очакване, да им простиш, че не са те слушали. Така се завърта един порочен кръг, в който те пакостят, ти си виновна и трябва да им (си) простиш. Докато не ти дойде акъла и да си тръгнеш най-безапелационно. Тогава ставаш още по-лоша, защото: „Как смееш да ме наказваш за собствените си грешки?„. Когато станеш още по-виновна, върху теб се излива порой от епитети и упреци, които щеш, не щеш, трябва да поемеш, иначе се превръщаш в супер безсърдечна кучка, която ги е напуснала просто ей така. Каквото и да правиш, все си лоша и виновна. Виновна си, когато ти изневеряват, виновна си, когато са груби, виновна си, когато те лъжат, виновна си, когато те тъпчат, виновна си, когато ги обичаш… По презумпция – виновна си за всичко! И не стига, че си била така „лоша“ да им търпиш детските прищевки и игри, ами си и достатъчно зла да си тръгнеш, когато те боли и не можеш да поемеш повече удари. „Как си позволява тази кучка да ме остави без „мама“??? За каква се мисли? Аз ще й покажа сега на нея!“ И така, до края на света.
И за да не бъда разбрана погрешно, ние жените също не сме лесни – имаме зъби и знаем как да ги използваме, особено когато бъдем предизвикани да го направим. И ние знаем как да тропнем с краче и да се заинатим, но по-често отстъпваме и по-бързо прощаваме. От малки ни възпитават как трябва да станем мами, първо на мъжете си, а след това и на децата, как трябва да сме опората на семейството – стожера – да крепим всичко и всеки на „крехките“ си плещи и да не позволяваме къщата да се срути. От малки ни превръщат в мами на малки момченца, готови да простят и да избършат сълзичките на провинилото се детенце. А може би това е заложено в нас, някакъв древен майчин инстинкт, по-силен от волята ни. Нямам представа. Само си мисля, че колкото ние имаме нужда от любов, толкова мъжете имат нужда от „мама“, за да са добре и щастливи, да не губят почва под краката си – една безкрайна въртележка от удобни и неудобни за всички положения. И странното е, че това работи откакто свят светува – котката и мишката не спират да се гонят, а мъжете и жените не спират да се борят едни срещу други и все пак заедно… Нямаме общ език, нямаме еднакви възприятия, нямаме никаква спойка помежду си, и все пак, някак, успяваме да съжителстваме заедно, къде добре, къде зле, но до безкрайност. Ако се откажем, рискуваме да погубим човешкия род. По дяволите гордостта, честта и себеуважението! По дяволите наранените чувства! Докато земята се върти, мъжете ще правят бели, а ние ще трябва да им прощаваме, да сме виновни и да преглъщаме. Защо? Защото те са „силният пол“ и знаят по-добре от нас как да правят бизнес и да управялват света, а на нас мястото ни е в дома, да възпитаваме децата да станат също като тях или като нас… Каква невероятна перспектива, какво светло бъдеще… Каква смешна картинка сме ние човеците. А всичко можеше да бъде много по-лесно и просто, ако повече използвахме сърцата си да обичаме и умовете си, за да мислим навреме. Но живеем в мъжки свят, момичета, а там правила за експлоатация на жената няма, има само за мъжете, защото те са важни, с техните безценни способности и още по-безценни семки.
Жалкото в нашата цивилизация е, че всички се опитваме да надхитрим другия, та и самите себе си, а животът ни се превръща в цирк, на арената на който има артисти от всякакви видове. До такава степен сме хитрували през вековете, че сега могат да се изпишат цели наръчници с глупости, които сме измислили, само защото не можем да се разберем помежду си. Животът ни е игра, ние сме играчи, а печели този, който преметне другия най-добре. Така е между хората, така е в бизнеса, така е и в политиката. Колко жалко… Колко е тъжно, че не използваме даденостите си за нещо градивно и хубаво, а само, за да измисляме нови трикове и стратегии за Великото надлъгване. Ужасна е мисълта, че като започнеш от най-ниското стъпало (семейството) и се движиш все по-навън и нагоре, срещаш все същите до болка познати и изтъркани трикчета, които всеки вижда, но се прави, че не забелязва, защото „така е устроен светът“ и „кой съм аз, че да променя нещата“. Докато не седнем на масата с мъжете и не се разберем, нито ние ще станем по-добри, нито светът ще стане по-хубав. Само ще страдаме и ще се надлъгваме, тактично преглъщайки гордостта си и себе си, в името на статуквото.
Не се ли уморихте, момчета?Baufen says:

Мъж ли е.. не ми го хвали- както се вика.. Еми така де, не са по-силния пол и това си е!Да… а иначе имало едно нещо, което е „мъжка приказка“… мерсиАбсолютно съм съгласна… ама и какви са един дол дренки всичките.Afrodita says:

Мъж не те прави само онова, което имаш м/у краката. Трябват още характер, воля, права дума, уважение, отношение и борбеност.Thai says:

Все още има истински мъже 🙂 Моят е такъв, аз съм истинска късметлийка 🙂Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

et cetera
%d блогъра харесват това: